Białko, najpopularniejszy z suplementów – czym właściwie jest?

Jesteś na redukcji? – Jedz więcej białka! Budujesz masę? – Jedz więcej Białka! Brzmi znajomo? A może inaczej…Chcesz być zdrowy? – Zoptymalizuj ilość białka i dostarczaj go z głową ☺
Białko to nic innego, jak odpad(serwatka) z procesu produkcji serów, który może być poddawany dalszym procesom oczyszczania, zależnie od potrzeby uzyskania określonej czystości produktu, czy nadania określonego smaku. Tak uzyskany produkt końcowy potocznie nazywany jest białkiem, a bardziej fachowo koncentratem serwatki bądź każdą inną frakcją białka, np. izolatem.
Jakie pełni funkcje?
Białko to jeden z trzech kluczowych składników odżywczych w naszej diecie, obok tłuszczów i węglowodanów. Pełni istotne funkcje:
- Budulcową – uczestniczy w budowie i odbudowie tkanki mięśniowej, kostnej oraz skóry, włosów i paznokci;
- Regulacyjną – optymalizuje szereg zachodzących w organizmie procesów, tworząc enzymy, hormony i dostarczając wraz z krwią niezbędne pierwiastki i mikroskładniki;
- Energetyczną – 1 gram białka dostarcza 4kcal energii.
Składnikami białek są aminokwasy – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachodzenia przemian metabolicznych. Mogą być endogenne, a więc takie, które człowiek sam potrafi wyprodukować oraz egzogenne, czyli takie, które muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem. Każdy człowiek potrzebuje białka w swojej diecie, a osoby uprawiające aktywność fizyczną – szczególnie.
Gdzie znajdziesz pełnowartościowe białko?
Warto zwracać uwagę na dostępne rynku produkty oznaczone jako „wysokobiałkowe”, producenci często podają zawartość białka w produkcie (np. 250 gramowym) a nie w 100 gramach, stwarzając wrażenie u konsumenta, że owego białka jest nadzwyczajnie dużo. Warto czytać etykiety i liczyć. Pełnowartościowe białko znajdziesz w:
- produktach pochodzenia zwierzęcego: jaja, ryby, mięso
- produktach pochodzenia roślinnego: komosa ryżowa (quinoa), amarantus
Po co człowiekowi białko w diecie ?
Ponieważ będzie wspomagać procesy regeneracji po wysiłkowej, a więc naprawiać mikrouszkodzenia mięśni i nadbudowywać na nie nową tkankę. Ponadto, aminokwasy zawarte w białkach zwierzęcych, roślinnych a także w odżywkach (np. BCAA – aminokwasy rozgałęzione) będą wspomagać prawidłowe funkcjonowanie organizmu i jego zdolności do regeneracji, bo trzeba wiedzieć, że trening sam w sobie jest kataboliczny, czyli powodujący straty w tkankach. Niedostarczanie optymalnych ilości białka w diecie sportowca jest szkodliwe i niekorzystnie wpływa na efekty treningowe. Warto więc przeanalizować swój sposób żywienia i sprawdzić, czy aby na pewno w diecie znajdują się produkty bogate w pełnowartościowe białko. Zapotrzebowanie na ten mikroskładnik jest zależne od płci, wieku praz aktywności fizycznej. Jeśli więc pomimo zdrowego trybu życia, narzekasz na braki białka w diecie, warto byłoby rozważyć zakup odżywki białkowej która pomoże Ci uzupełnić jego poziom, a także korzystnie wpłynie na efekty uzyskiwane w wyniku ćwiczeń siłowych. Nie należy też przesadzać i robić nadwyżek, bo organizm nie lubi przeciążenia w żadną stronę. Jeśli nie trenujesz dużo i obciążająco, bardzo prawdopodobne, że białko, które spożywasz mieści się w granicach zapotrzebowania albo samą dietą będziesz w stanie wyregulować jego poziom.
Nie masz pewności, czy dobrze bilansujesz swoje posiłki względem treningów? Zależy Ci na dostarczeniu wartościowego białka, ale nie do końca wiesz, jak to zrobić? Napisz do mnie [link do „zapytaj trenera”] lub wpadnij na konsultacje do PRIME!
Czekam na Ciebie, trener Michał Paradowski,